dijous, de gener 25, 2007

Sense crits



Poc abans de les festes nadalenques el BOE publicà el Reial Decret 1299/2006 de quadre de malalties professionals. Des de l’1 de gener de 2007, la nova llista de malalties ha substituït la vella de 1978.
Han passat quasi 30 anys gairebé sense modificar el quadre de malalties professionals, tres dècades en les que el món laboral al nostre país ha sofert canvis radicals. No és una llista perfecta, es fàcil trobar oblits importants però, si més no, consagra una evidència palmària fins ara negada per la llei: els nòduls a les cordes vocal per esforç sostingut de la veu són una malaltia professional per als professors, cantants, actors…

Fins ara, un professor amb problemes de veu era tractat com a malalt de malaltia comú. No era fàcil que se li reconegués la seva incapacitat per a treballar i, menys encara, que fos atès com cal. Potser per això tenim al nostre país tants mestres i professors amb ronqueres cronificades.
Ara, un mestre amb nòduls és un treballador malalt i la mútua ha d’esmerçar esforços en ajudar el seu restabliment i reincorporació al lloc de treball. La resistència de les mútues per a prestar atenció qualificada al professorat afònic haurà de ser oblidada. Hores d’ara els metges de Vigilància de la Salut ja estan refent els seus protocols per a adaptar els reconeixements a la nova situació.

La nova llista també estableix relacions de causalitat entre determinades malalties i exposicions de risc. Massa sovint era el treballador qui havia d’acreditar l’origen de la seva malaltia davant del jutge per a tenir dret a una pensió.
Falta veure a la pràctica com les mútues i la justícia apliquen la nova normativa.
D’altra banda, queden sense incloure al quadre altres problemes de salut habituals al nostre sector com els efectes tòxics dels ambients de treball hostils. En qualsevol cas, els nostres esforços han d’anar dirigits a evitar caure malalts; en combatre els sorolls que obliguen els mestres a cridar, en ajudar els docents a fer un bon ús de la seva veu, treure-li el millor partit sense que es trenqui. Hores d’ara, el nou quadre de malalties professionals ens permet albirar una major col·laboració de la Seguretat Social, mitjançant les mútues, en aquesta tasca.